Titlu: Cartea gesturilor
Autor:  Petter Collet
Editura: Trei

Cu aceasta carte, Peter Collett, expert în psihologie socială şi profesor la Universitatea Oxford, ne introduce în conceptul gesturilor, ajutându-ne să le „traducem”. Ce ne invata mai exact? Cum sa ii descifram pe altii si sa ne intelegem mai bine pe noi insine, in ideea unei comunicari mai eficiente, mai bogata prin indicatorii pe care, o data cu parcurgerea acestui ghid, putem mai usor sa ii identificam.

In acest articol voi spicui cativa indicatori din carte, exemple pe care, cu siguranta le putem usor recunoaste in experienta personala.

Cum suntem intr-o relatie? Dominam sau ne supunem?

Indicatori ai dominantei 

Inaltimea . De exemplu, femeia prefera un barbat mai inalt. Inaltimea barbatilor e legata de nivelul de testosteron si de o personalitate mai dominanta. Un mod de a parea mai inalt este si de a sta drepti. O concluzie totusi neasteptatat, “postura cu umerii cazuti este de fapt un raspuns de adaptare la situatiile de esec- ea le permite celor care se simt respinsi sa isi adune gandurile si sa isi recupereze increderea in sine fara stress”. (Thus Speaks the Body, B. Christiansen)

Indicatori teritoriali. Un statut social mai inalt aduce cu sine nevoia de spatiu mai mare.

Indicatori posturali. Postura de calaret, cu picioarele intinse si talpile departate, transmite doua mesaje: unul macho, celalalt de dominare.

Indicatori in pozitia asezat. Cand au ocazia, persoanele dominante prefera sa isi intinda picioarele, ocupa public mai mult spatiu, reducand din confortul celorlalti. In acelasi context, autorul accentueaza ca indivizii mai relaxati ( carora nu le e frica de un posibil “atac”) adopta posturi mai asimetrice, au miscari mai lente ale corpului, sunt maiestuosi. Cei sumisivi adopta posturi simetrice, isi rearanjeaza bratele si picioarele mai des, sunt incordati si defensivi, in asteptarea unui posibil atac.

Mainile in sold. In trecut, postura aceasta era apanajul barbatilor din clasa superioara. (A se vedea tablourile realizate in secolele anterioare)

Orientarea corporala. Felul in care o persoana isi orienteaza corpul catre alte persoane poate transmite si el un mesaj de dominanta. Aratam respect intorcandu-ne corpul spre persoana cu care vorbim.

Fata.Cu exceptia pipaitului care poate fi intalnit pe toata suprafata corpului,  vazul, mirosul, auzul, pipaitul si gustul au organele de simt pe fata sau in apropiere. Fata ofera cele mai multe indicii despre starile noastre emotionale. …

Indicatori ai supunerii:

Ridicatul din umeri. Mesajul transmis de ridicatul din umeri este unul de neajutorare. O persoana care ridica din umeri spune: Nu pot sa fac nimic in aceasta privinta, nu stiu, nu e vina mea.

Te faci mic. Prin inactivitate, lasam impresia ca suntem mai mici si mai vulnerabili, ca nu vrem sa atacam. Exista mai multe moduri de a face asta, lasand umerii in jos  sau chiar alegand haine in culori terne. De asemenea, postura poate da indicii importante. De exemplu, cum sta un scolar, cu picioarele drepte si paralele cand este scos la tabla.

Autolinistirea. Autocontactul, ne atingem sau ne mangaiem. Aceste gesturi ne calmeaza, la fel ca atunci cand ne mangaie sau ne atinge altcineva si aminteste de felul in care ne mangaia mama. Cand oamenii se simt sumisivi, deseori isi mangaie parul, isi ating fata, buzele, recreeaza experienta imbratisarii cuprinzandu-si un brat cu cealalta mana.

Plecarea capului. Cand oamenii trec pe langa doi cunoscuti care poarta o conversatie, veti observa ca deseori isi apleaca scurt capul pentru a nu deranja. Unii oameni fac acest gest involuntar cand se apropie de cineva important. Intr-o conversatie, datul lent din cap poate sa insemne “te ascult, continua”, in timp ce datul rapid poate sa transmita mesajul “te inteleg, dar grabeste-te si eu vreau sa spun ceva”.

Structurata in 13 capitole, cartea are numeroase alte “indicii” despre cum putem sa ii “citim” pe altii. Daca iti cade in mana, deschide-o. La orice pagina la care te vei opri, vei gasi cu siguranta ceva inedit- la care nici nu te-ai fi gandit-despre tine si relatiile in care esti.

 

 

Comentarii